Divočina na zdi i na talíři
Divočina na zdi i na talíři
Z lesů Železných hor táhne sychravý vzduch ještě v časech, kdy dole v Polabí už jaro ustřihává slečnám sukně vysoko nad koleny. A tak velký krb v restauraci hotelu Šustr není jen nějaká zbytečná paráda. Polena tu hoří každý den už od oběda, kdy se tu místní scházejí k obědu. Boty se venku poctivě pucují o rohožku, protože tohle je hotel ve městě a v lokále je položený vínový koberec. Švihácky elegantní podnik, který předbíhá českou dobu. I když to nepřikazuje žádný zákon, je důsledně nekuřácký. Když se z kuchyně nese horká cibulačka, její vůně předbíhá servírku o několik kroků. Hladina v misce není pod kousky osmaženého rohlíku vůbec vidět.
Výzdoba restaurace ladí s obsahem talířů. Na stěnách myslivecké trofeje a na stole pochoutky ze zvěřiny, třeba kančí s brusinkami. A aby toho nebylo málo, tak jedno březnové pondělí se mezi stoly vlní proud myslivců s krabicemi plnými paroží. Vytváří živou kulisu u polévky, hlavního jídla i půllitru piva po obědě. V sále nad restaurací právě končí výstava trofejí. Skromně, zcela mimo rubriku „speciality šéfa kuchyně“ je na jídelním lístku uvedená skutečná delikatesa: obalovaná palačinka se špenátem a slaninou. Zapít ji dobře ošetřeným prazdrojem, přitisknout se k vyhřátému krbu a dětem koupit zdejší tmavou točenou limonádu, aby nerušily odpolední dřímotu. Tady je hezky i bez jara.
hodnocení: 4,5 hvězdičky z 5
Hotel Šustr, Náměstí 15, 538 25 Nasavrky.
Otevřeno denně 10.30 až 22 h, Pá a So do 12 h.
Točený prazdroj a gambrinus.
http://in.ihned.cz autor: Václav Poustka