U Švejka v Brně
Brněnský Švejkův restaurant je jedním z několika desítek pohostinství gastronomického řetězce, který se vrací se Švejkem ve znaku k české klasice. Hospoda zabírá rohový dům přímo na České, která je místem srazů podobně jako v Praze „ocas“ na Václavském náměstí. Přes poledne je tu živo, lidé přicházejí na rychlý oběd, což se jim díky hbité obsluze daří. Vybírají z nabídky poledního meníčka (polévka a jedno ze tří hlavních jídel) asi za 75 Kč. A k tomu nejčastěji za 35 korun Plzeň, i když na výběr je za stejnou cenu i velkopopovický černý Kozel nebo nealkoholický Radegast Birell za 25 Kč. „Dala bych si kofolu do půllitru,“ mám speciální přání. „Kofola není,“ namítá kulaťoučký vrchní, který Švejka, hlavního maskota hospody, tak trochu připomíná. „Máme ale žlutou zonku, může být?“ nabízí vzápětí čepovanou nealko alternativu. Přikývnu a než se rozkoukám, přiletí na stůl česnečka. Stejným fofrem ale nejspíš proletěla i kolem česneku, jeho přítomnost je sotva znatelná. Následující svíčková z poledního menu je naopak poctivá, žlutooranžové barvy pomáhají docílit kousky propasírované zeleniny, leč omáčka se na knedlíku třese jako sulc. Od kávy – na výběr je pouze turek nebo rozpustná – posléze upouštím a raději si spravím po žluté cukrové vodě chuť výborně „ošetřenou“ plzní. Teprve teď, s půllitrem v ruce, si dostatečně užívám rakousko-uherskou atmosféru. Z opěradel židlí se na mě kření podobizna Švejka, nechybí ani obraz stařičkého mocnáře, který se vyjímá nad tmavým dřevem obložených stěnách. Jenom moderní plochá obrazovka zavěšená mezi ladovskými barevnými vitrážemi poněkud kazí celkový dojem.
hodnocení: 2,5 hvězdičky z 5
Švejk restaurant U Formana,
Česká 29, Brno
Po – Ne 11 až 23 hodin
www.IN.iHNed.cz autor: Tereza Hromádková